Mount Lawley House

Wedged between popular Hyde Park and bustling Beaufort Street, this Mount Lawley home by Robeson Architects makes the most of its unique triangular lot with high level sustainable features and interiors that echo minimalist luxury.

Built on a 180sqm block, this home displays how a feeling of spaciousness can be achieved on a relatively small footprint.

Managing to create a total 170sqm of building area, architect Simone Robeson crafted a home that demonstrates how small, odd parcels of land can be affordably developed in to highly functional dwellings.

“The design challenge was to create a high quality home and office that worked with the shape and complied with local regulations,” says Simone. “The local government was very supportive, which was crucial to the positive outcome of the development.” The success of the project was also thanks to the support of neighbours and a great working relationship with the builder, BE Projects.

The brief called for a minimal aesthetic office and home for a young couple, with the office space open to the street at ground level and the living areas above.

The 70sqm living area balances the client’s desire to engage with the vibrant surrounds, and the need for privacy.

High-level expansive glass opens up the entire living area to the Hyde Park treetops, and omits any view of surrounding backyards with the exception of character chimneys.

Two-way glass in the projecting steel box on the Vincent Street side acts as a retreat for sitting and watching the street below.

“Every opening was considered and sight lines drawn to ensure privacy where needed,” explains Simone.

Low E acoustic glass not only dulls peak hour traffic noise, it also reduces the home’s heat loading. “The extra cost here was well justified due to the positive effect it had on predicted energy expenditure.”

Sustainable design measures that didn’t cost money were also utilised, including cross ventilation and an exposed concrete floor on both levels to further reduce the need for mechanical heating and cooling. During the concrete pour, patches were left covered longer than others to give it varied colour and texture.

Industrial materials feature throughout the home and include custom steel detailing to the stairs, balustrading and steel box window.

Negative details prevail with shadow line cornices and black negatives to all joinery. The hoop pine cladding around the master robe wraps into the open ensuite, where a matt charcoal mosaic tile features on walls, floors, in-built and the benchtop.

The kitchen features a highly polished thin Nero Marquina marble top, with a matching freestanding marble dining table on black steel legs that slots into the island bench, but can be moved to function as a dining table for eight. A handmade matt ivory tile is used for the kitchen splashback, along with quality Miele and Smeg appliances throughout.

 

Robeson Architects
robesonarchitects.com.au