Busselton sanctuary

Located on a semi-rural property in the south-west of WA, this L-shaped abode takes full advantage of the surrounding vista.

Designed by Coniglio Ainsworth Architects, the brief was to create a home that not only embraced its generous natural surroundings, but also cater to a family with growing children and parents in need of a private sanctuary.

The result is a contemporary and distinctive family home that caters for work and play.

“The L-shaped house form harnesses two-way views to overlook the mature tree canopy at the front and farmland pastures to the rear, with communal ‘see-through’ living spaces which connect both vantages,” says Coniglio Ainsworth Architects’ Matthew Coniglio. “This form also provides protection from prevailing winds to maximise outdoor living opportunities.”

Externally, the darker colour palette and complementing mix of textures enhance the contemporary design which continue indoors for a seamless transition between spaces and focus on outdoor living.

Matthew describes the curved Colorbond fascia as a key feature of the house, as it wraps across the site and length of the entire house.

“Feature timber cladding is used here too to add warmth, texture and an element of luxury – and this theme is continued internally,” he says. “These key external features are also viewable from the main internal living areas of the house which was a conscious design decision to maximise benefit.”

Good orientation and passive solar design principles were vital to the execution of the design. Privacy from neighbours, facilitation of cross-ventilation and limited extend of site clearing to maximise the retention of existing natural bush land had to be carried out.

Polished concrete slabs offer thermal mass benefits while high performance Comfort Plus glazing and double gazing protect the kitchen, living, dining area and office

“There was a key focus to provide a home that was generous in size without being wasteful – utilisation of space was reviewed rigorously,” he says. “Facade features and high-quality cladding were employed selectively in the most prominent areas for maximum impact with an economical scale.”

This project is an entry in the Australian Institute of Architects WA Architecture Awards in the category of Residential Architecture – Houses (new), Interior Architecture.

 

Coniglio Ainsworth Architects
coniglioainsworth.com.au

Photographry: Serena Pearce of Code Lime Photography