Mosman Bay House: a home of contrasts

Dynamic and fluid, passive and contemplative, Mosman Bay House responds to the programmatic requirements of active and communal spaces.

A narrow site with breathtaking views provided the ideal blank canvas for iredale pedersen hook architects to create a family home that would evolve with the family, while taking full advantage of the surrounding vista.

“To the west is seasonal dependant views of Rottnest and to the north the site is subdivided with access to the rear house along the boundary wall,” says director Adrian Iredale. “This provides additional clearance from neighbouring house.”

“The house is designed to respond to these parameters with a sense of duality of experience. The lower level is embedded to the garden and the upper level lyrically connects to the horizon, meandering river and our tall city.”

Adrian says the brief for the Mosman Bay House was to create a humble and environmentally sustainable house that was a ‘home’.

The modern design is described as exploring two contrasting spatial experiences, one is dynamic and fluid, and one is passive and contemplative – one focuses on the distant views and one is embedded with the garden.

Multiple levels offer active and communal spaces for the family and caters to their everyday needs with a kitchen, living area, dining, cooking, sleeping and so on, while a third space acts as a base for the family.

“The third space connects interior and exterior, upper and lower levels, one long space and a returning point of reference for day-to-day experiences,” explains Adrian. “This is a space that refuses to end and changes rapidly with external conditions. This space collects north light and distributes summer wind chilled by a sequence of cooling ponds.”

The striking abode is designed to age gracefully and remain low maintenance to the owners with external materials designed to weather naturally.

The lower level is finished in a white sand render that complements the upper level, which features recycled and lapped Jarrah, which Adrian describes as a fluid vessel that meanders and wears the imprint of interior activities and furniture, a space that refuses to remain static.

This project is an entry in the Australian Institute of Architects WA Architecture Awards.

 

iredale pedersen hook
iredalepedersenhook.com

Photography: Peter Bennetts